Vilken typ av solceller ska jag välja?
Solceller finns i olika varianter med varierande egenskaper. Vad man ska välja beror dels på vilka egenskaper man önskar och den budget som man har till förfogande. Kortfattat så kan man säga att monokristallina solpaneler är något dyrare än polykristallina paneler. Monopaneler har dock fördelen att de kräver mindre sol för att producera el, vilket gör dem väl lämpade för oss i norr. Monokristallina paneler beräknas ha en livslängd på omkring 50 år, vilket gör dem till en god investering.
Önskar du istället en anläggning som kan betalas av på kortare tid så kan polykristallina paneler vara rätt alternativ för dig. Kontakta oss så får du rådgivning som anpassas till önskad storlek på anläggningen och hur stort kapital du önskar investera.
Solceller för privat bruk
Allt fler väljer att installera solceller på sin privata bostad eller på anslutande byggnader som uthus eller garage. De senaste åren har priserna på solpaneler gått ner rejält och genom att erbjuda färdiga paketlösningar så som vi gör så har det blivit enkelt att investera i grön el utan att själv behöva ha stora kunskaper på området.
På ett normalstort villatak är det möjligt att generera en stor del av det årliga behovet av el och investeringen betalar sig på relativt kort tid. Investeringar i grön el är en förutsättning för att vi ska klara av statens klimatmål och för att vi ska kunna säkra vår elförsörjning för framtiden. Att investera i klimatsmart solel är helt rätt just nu!
El till fritidshuset
Dalarna är ett landskap med lång tradition av fäbodar och fritidshus som ligger utanför det centrala elnätet. Här kan solceller vara lösningen om du ändå vill kunna koppla in vissa moderna lösningar som belysning, möjlighet att ladda mobiltelefoner och andra enheter samt driva enklare maskiner. Här kan en mindre anläggning för solel vara den perfekta lösningen.
För att ha tillgång till elström under alla timmar på sommarhalvåret så rekommenderar vi en lösning med lagringsmöjligheter. Det finns kompakta och lättskötta paket med smart lagring i olika typer av batteripaket som ger dig el även under de timmar på dagen då solen inte skiner på din fastighet.
Solceller på ladugårdar & industrier
Industrilokaler och lantbruksfastigheter har ofta stora takytor till förfogande. Denna typ av fastigheter är perfekta för dig som är intresserad av att installera en större anläggning. Många lantbruk och industrier har dessutom hög elförbrukning i sin verksamhet, vilket ger ännu fler anledningar till att satsa på egen elproduktion med solens hjälp.
Även markplacerade anläggningar kan passa bra på en jordbruksfastighet. Planerar man smart kan man i vissa fall kombinera elproduktionen med annan nytta som att låta mindre djur som får beta under anläggningen.
Spara pengar i bostadsrättsföreningen
Allt fler bostadsrättsföreningar och ägare av hyresfastigheter ser nyttan i att installera solceller på taken. Ofta har man stora, outnyttjade takytor som lämpar sig perfekt för solceller. Varför inte gå ihop i er BRF och investera i solceller för att sänka elkostnaderna för alla som bor i fastigheten?
Att installera solceller på ett tak kan dessutom bidra till minskat slitage på ytskikten. Genom att solcellerna täcker exempelvis tjärpapp, plåt eller tegel så blir påverkan av UV-strålning mindre, vilket kan ge taket en högre livslängd.
Nyfiken på att få veta mer? Kontakta oss så får du rådgivning kring de bästa lösningarna för dina förutsättningar och önskemål!